Historie

Z.P.C De Valken bestaat al meer dan 50 jaar! De Valken is namelijk opgericht op 2 september 1966 met ongeveer 160 leden. In de eerste jaren van het bestaan van Z.P.C. “De Valken” was er training in het zwembad, maar dat was niet de enige training, in de wintermaanden werd eenmaal per week conditietraining in het gymlokaal gegeven. De leden van Z.P.C. De Valken gingen een keer per maand met de bus naar het overdekte zwembad in Emmen. Een jaar na de oprichting van de vereniging, op 23 oktober 1967, trad Z.P.C. De Valken toe tot de K.N.Z.B. Vanaf dat moment konden de leden daadwerkelijk deelnemen aan wedstrijden van de Kring Drenthe, Kringkampioenschappen en nationale wedstrijden. Het ledental gaat al jaren op en neer. Momenteel heeft Z.P.C. ”De Valken” zo’n 100 leden die onderling veel plezier hebben, maar natuurlijk ook veel plezier in de sport!

Zwemfaciliteiten
De waterpoloërs van de vereniging hadden natuurlijk wel een polo bad nodig om te trainen. Dit werd dan ook op 27 april 1968 in Westerbork geopend. Het kost natuurlijk wel veel geld, maar hier hebben de inwoners van Westerbork voor gezorgd. Vanaf 1974 kon er ‘s winters getraind worden in het zwembad in Beilen. Dit was een hele vooruitgang, er kon zelfs 2 keer per week getraind worden. In 2003 is er in Beilen een nieuw zwembad geopend, dit was erg gunstig voor De Valken. Door het nieuwe zwembad waren er meer trainingsfaciliteiten, dit was te zien aan de resultaten van de zwemmers, ze werden steeds beter!

Waterpolo en brevetzwemmen stopt
We gaan weer even een paar jaartjes terug, een jaar wat voor Z.P.C. De Valken een minder leuk jaar was, 1988. In dit jaar is de vereniging gestopt met Waterpolo, helaas moest deze keuze gemaakt worden omdat er te weinig animo voor was. De waterpoloërs hebben in die 22 jaar zeer goede resultaten geboekt. In 1974 werden de jongens kringkampioen en een paar jaar later promoveerde de dames naar het district.

In 2001 is het brevetzwemmen bij Z.P.C. De Valken opgeheven. Dit had ook te maken met de teruglopende belangstelling van de zwemmers en het vertrek van de trainer met licentie brevetzwemmen. Vanaf dat moment zijn de trainingen gericht op het recreatieve- en wedstrijdzwemmen. Sinds eind 90-er jaren zijn er ook speciale trainingsuren voor volwassenen (masterzwemmen). In het begin werd er getraind in Rolde, later in Smilde en sinds 2003 in Beilen.

Prestaties Z.P.C. De Valken
In de geschiedenis van Z.P.C De Valken zijn er natuurlijk ook verschillende records gezwommen. Zo staan er verschillende kringrecords en kringkampioenschappen op naam van Z.P.C De Valken. Zwemmers van Z.P.C. De Valken nemen deel aan nationale kampioenschappen, waarbij een enkele keer een podiumplaats wordt behaald. 2002 was voor de wedstrijdzwemmers een geweldig jaar, dit was het jaar waar Z.P.C De Valken kampioen werd in de 2e districtsklasse. Door dit kampioenschap zwom Z.P.C. De Valken tot 2008 in de D1 competitie. In 2008 waren de resultaten van De Valken even iets minder waardoor ze zijn gedegradeerd. Maar dit heeft Z.P.C. De Valken wakker geschud, het seizoen daarna is De Valken kampioen geworden en promoveerde wederom naar de D1! Dit is ook de klasse waar Z.P.C. De Valken nog steeds aan deel neemt.

De Valkenier
In 1978 verscheen voor het eerst het clubblad “De Valkenier”, vanaf 2001 is de vereniging online en sinds 2014 op facebook. In De Valkenier zijn nieuwtjes over de vereniging, aankondiging van activiteiten, resultaten van wedstrijden, oproepen voor cursussen en nog veel meer leuke informatieve dingen te vinden. Op Facebook worden voornamelijk wedstrijdverslagen gepost, actuele nieuwtjes uit de zwemsport gedeeld, wedstrijden en activiteiten aangekondigd, gedeeld en nog veel meer!

De Nachtmarathon
In 1999 werd voor de eerste keer door Z.P.C. De Valken meegedaan aan de nachtmarathon in Smilde. Dit werd zo leuk ervaren dat De Valken ook in 2000, 2001 en later in 2007 en 2009 aanwezig was bij dit zwemevenement. Na al die nachtmarathons kwam er bij een van onze zwemmers, trainer en vrijwilliger, een droom voor ogen: een nachtmarathon in het buitenbad. Twee jaar geleden heeft zij haar droom waargemaakt door het organiseren van de midzomernachtmarathon in het buitenbad te Westerbork. Omdat de nachtmarathon van 2014 zo’n groot succes was, heeft de vereniging twee jaar later de organisatie weer opgepakt en wordt de nachtmarathon weer een succes!